Nyheter

Gurines Hage, Hamresanden - leiligheter med passivhus- og livslykkestandard

Gurines Hage, Hamresanden – leiligheter med passivhus- og livslykkestandard

Hamresanden er det nærmeste vi kommer et nasjonalsymbol for sommer, sol og ferie. Stranden, rekreasjonsområdet og campingplassen er en av Sørlandets merkevarer.

 

Med store flater, romslige og solrike balkonger og rause fellesområder utendørs, skal de 125 seniorleilighetene Gurines Hage åpne opp og ønske så vel beboere som gjester velkommen. Moderne design og funksjonelle løsninger skal gjøre hverdagen enklere. Utforming, materialvalg, tekniske løsninger og konsept bærer bud om nye tider og forventninger om at de tar både beboere og miljøet på alvor.

De har egen EL-bil ladestasjon, og EL-biler til fri bruk for beboerne.

 

 – Fordelene med porebetong er det fantastiske inneklimaet som oppnås med jevn temperatur i boligen, sier byggherre Cornelis Verkerk jr. Varmemagasineringseffekten er utrolig bra.

 

Varmemagasinering vil si at når veggen er varmet opp till romtemperatur, så er den med på å holde varmen stabil i lang tid. Man får samme effekt om sommeren ved at det blir et svalt inneklima.

 

– Porebetong er et massivt material uten behov for ekstra vindtetting eller fuktsperre. Gurines Hage får gode og lekkasjetette yttervegger som minimerer muligheten for kuldebroer og luftlekkasjer.

Xella er en profesjonell leverandør av råbygg, og innehar god kompetanse og produktkunnskap. Selskapet er en av verdens største leverandører av råbyggprodukter, og vi ser det som meget positivt at Gurines Hages fasade i pusset porebetong blir tilnærmet vedlikeholdsfritt, avslutter Verkerk jr.

 

Foto: Andersen Martinsen Fotografer

 

Astma- og Allergiforbundet ser klare fordeler

 

– Saker som omhandler barns helse er lett å kjempe for, men fokuset på helse i seniorboliger skal man ikke glemme av, sier seniorrådgiver Kent Hart i Astma- og Allergiforbundet (NAAF). En andel voksne og eldre er plaget av astma og andre luftveissykdommer og vil kunne oppleve problemer i boliger med dårlig inneklima. Ytong generelt og Ytong Energy+ blokken er godt dokumentert og inneholder ingen allergifremkallende stoffer eller legger grunnlag for sopp og råte. Gurines Hage blir bygget i passivhusstandard og da ser NAAF klare fordeler med at porebetongen kan gi et bedre inneklima.

 

Nils Lederman, seniorrådgiver inneklima i NAAF, forteller at i forbindelse med bygging med passivhusstandard og tradisjonell norsk byggeskikk, brukes ofte en godt isolert bærekonstruksjon av tre hvor vegger, tak og gulv består av flere sjikt med ulike fuktømfintlige materialer adskilt med damptett plast. Dette kan gi store utfordringer med innebygd fukt og kondensproblematikk.

 

– Konstruksjoner oppført med overflatebehandlet porebetongblokker utvendig og innvendig, har egenskaper som gjør at temperatur og fuktighet kan holdes på stabile nivåer.

Det at behovet for å innføre andre kjemiske avgassende byggematerialer i disse husene også blir redusert er ett stort pluss som også bidrar til et godt inneklima. Et byggemateriale uten slike problemstillinger er derfor svært interessant, avslutter Kent Hart.

 

Porebetong er et bærekraftig produkt og har Cradle to Cradle sertifisering http://www.c2ccertified.org/