Nyheter

Effektivt boligkonsept anvender Ytong fra bunn til topp

Byggmäster oppfører moderne leilighetshus for Brf Viva i Uppsala. Leilighetshusene oppføres med bærevegger, yttervegger og gulv i samme energivennlige og diffusjonsåpne Ytong porebetong. "En enkel teknisk konstruksjon med minimal risiko. Vi rekker mye mer med færre folk på byggeplassen", sier Byggmäster.

intervju med Morgan Österlind, viseadministrerende direktør Byggmäster & Fredrik Johansson, CEO Xella Skandinavia

Vi sparer verdifulle arbeidstimer når hele råbygget kan oppføres med de samme grunnelementene av massive og bærekraftige materialer. Derfor har Xella utviklet et enkelt huskonsept. Konseptet innebærer at hele bygningskroppen kan oppføres i energivennlig Ytong porebetong, som består av de hundre prosent naturlige og uorganiske bestanddelene kalk, sand og vann.

Konseptet letter entreprenørens arbeid på byggeplassen og forenkler rådgiverens oppgave, siden ett og samme produkt har alle nødvendige godkjenninger og innfrir alle byggekrav. Ytong porebetong er også et diffusjonsåpent materiale og bidrar dermed til et sunt og behagelig inneklima til glede for sluttbrukerne.

Minimal risiko for entreprenøren
Byggmäster er en av de store entreprenørvirksomhetene som bruker konseptet i sine boligprosjekter med stor suksess. I tillegg til boliger oppfører Byggmäster bygg for bl.a. næringsliv, handel og kontor, samt andre store bedrifter over hele Sverige.

Akkurat nå oppfører virksomheten 49 leilighetshus for Brf Viva i Lindbacken i Uppsala. Her oppføres husenes bærevegger, utvendige vegger og gulv i Ytong Massivelement, som limes sammen med Ytong Fix P-lim. Hele prosjektet forventes ferdigstilt i 2018.

– Vi har veldig gode erfaringer med denne løsningen. Oppbygningen med Ytong porebetong er en enkel teknisk konstruksjon med minimal risiko for forsinkelser og feil, og vi rekker mye mer enn vanlig med færre folk på byggeplassen, sier viseadministrerende direktør Morgan Österlind i Byggmäster om arbeidet med Xellas hus-konseptet.

Perfekt for svensk klima
Ytong porebetong passer også godt til bygging i svensk klima, som er preget av mye fukt og nedbør året rundt, forklarer Morgan Österlind:

– Siden løsningen er diffusjonsåpen unngår vi risiko for innesperret fukt i konstruksjonene og kan derfor lukke råbygget tidlig i prosessen. Dette er også gunstig for sluttbrukerne, som får rom med svært behagelig inneklima når boligene står ferdige.

En annen inneklimafordel ved å benytte Ytong porebetong i gulvene er at materialet gir god akustikk i de ferdige rommene siden trinnstøyen dempes merkbart. CEO i Xella Scandinavia Fredrik Johansson avslutter:

– Vi er den eneste leverandøren i Sverige som kan levere denne typen integrerte systemløsninger til hele råbygget. I tillegg tilbyr vi rådgivning når det gjelder design av gulvelementer og montering ute på byggeplassen, så vi fungerer som totalleverandør for våre samarbeidspartnere.